mee hailam

Resepi dari SINI



Bahan-bahan :

1 peket mee kuning
200 gm daging, direbus
100 gm udang
100 gm isi ayam, dicincang
2 tangkai sawi
1 batang lobak merah, dicincang panjang
3 sudu besar cili kisar
5 biji cili api, di ketuk
1/2 cawan kicap pekat
2 cawan air rebusan daging
garam dan perasa
1/3 cawan minyak, untuk menumis

Cara Membuatnya :

1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga naik bau.
2. Masukkan daging yang telah dihiris halus, isi ayam dan udang. Kacau hingga ayam empuk.
3. Masukkan air rebusan daging, lobak, kicap dan 1 cawan air. Biarkan mendidih. Jika mahu kuah banyak, tambahkan air.
4. Masukkan mee, sawi dan cili api. Biarkan mendidih.
5. Tambahkan garam dan perasa. Angkat dan hidangkan.

No comments: