resepi dari SINI
Resepi ni hasilkan kueh makmur yang ringan dan cair di mulut (lekat di gigi), harap maklum.
Kueh Makmur Arab
Bahan-bahan:
4 cawan tepung gandum
3 per 4 cawan minyak sapi
1 biji telor (putih saje)
2 sudu gula icing
Sedikit gula icing untuk ditabur
Untuk inti
1 cawan kacang goreng (ditumbuk halus)
Setengah cawan gula halus
Kedua-dua bahan ini digaul hingga sebati
Cara Membuat:
1) Goreng tepung (tanpa minyak) hingga kuning.
2) Pukul putih telor hingga kembang.
3) Satukan minyak sapi, putih telor, gula icing dan tepung yang suam.
4) Uli sampai tidak melekat di mangkuk.
5) Leperkan adunan dan masukkan inti.
6) Bentukkan bulat membujur dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius sehingga masak.
7) Bila sudah masak, guling-gulingkan ia dengan gula icing.
No comments:
Post a Comment