kuih makmur

resepi dari SINI




Resepi ni hasilkan kueh makmur yang ringan dan cair di mulut (lekat di gigi), harap maklum.

Kueh Makmur Arab

Bahan-bahan:

4 cawan tepung gandum
3 per 4 cawan minyak sapi
1 biji telor (putih saje)
2 sudu gula icing
Sedikit gula icing untuk ditabur

Untuk inti

1 cawan kacang goreng (ditumbuk halus)
Setengah cawan gula halus
Kedua-dua bahan ini digaul hingga sebati

Cara Membuat:

1) Goreng tepung (tanpa minyak) hingga kuning.

2) Pukul putih telor hingga kembang.

3) Satukan minyak sapi, putih telor, gula icing dan tepung yang suam.

4) Uli sampai tidak melekat di mangkuk.

5) Leperkan adunan dan masukkan inti.

6) Bentukkan bulat membujur dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius sehingga masak.

7) Bila sudah masak, guling-gulingkan ia dengan gula icing.

No comments: