Bubur lambuk - resepi Shira AshAnas



resepi di kuitp dari sini


Bahan-bahan: (Ummi masak mmg tak ikut sukatan, pakai agak je... So, sukatan yg diberikan ni utk memudahkan dan sbgai panduan je. Kalian agak2 jugak ek...)
(Untuk 4 orang makan)

1 cawan Beras
2 1/2 cawan Air (utk masak bubur)
1/2 sudu kecil Halba
3 batang Serai -dititik
1 ketul Halia (sebesar ibu jari kaki) - dihiris halus
1 genggam Udang kering
500g Udang basah/Ayam/Daging (ikut suka, ada orang guna ikan kembung jugak)
1/2 sudu kecil Biji lada hitam
Garam/Gula secukup rasa

Cara memasak:
1. Masak bubur macam biasa. Campurkan dengan halba siap2... (Ummi masak guna slow cooker. Pagi2 before gi ofis, Ummi letak utk masak bubur siap2, auto mode. So balik petang dah boleh masak dah...)
2. Masukkan serai dan halia. Kacau.
3. Masukkan udang kering. Kacau.
4. Masukkan udang basah/ayam/daging. Kacau.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau lagi.
6. Lastly baru masukkan biji lada hitam. (Ummi tak masukkan awal2 sbb nak asingkan part for Anas makan jugak)
7. Kalau nampak bubur tu agak pekat, tambahkan air sikit. Then, siap lah!

**Kalau nak taruk santan pun boleh, Ummi mmg tak berapa sangat makan santan ni...

No comments: