resepi di kutip dari SINI
Bahan-bahan:
2 ketul ayam
Sedikit lada hitam
Sedikit sos lea&perrine
Sedikit serbuk paprika (serbuk cili)
Garam secukup rasa
Bahan Sos:
Sedikit mentega
1 biji bawang besar
Sedikit herna rosemary
Sedikit lada hitam
100 ml air rebusan daging
Sedikit tepung gandum, gaul dengan sedikit mentega
Cara Penyediaan:
Perap ayam bersama lada hitam, serbuk paprika, sos lea&perrine dan garam secukup rasa. Perap selama setengah jam.
Panggang ayam sehingga masak, anggaran selama 20 minit.
Untuk sos, panaskan mentega dan tumiskan bawang besar, lada hitam dan rosemary sehingga naik bau.
Masukkan stok rebusan daging. Untuk pekatkan kuah, masukkan sedikit tepung gandum yang digaul dengan sedikit mentega. Masak sehingga mendidih.
Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment